Parodontologija

Parodontitis ali bolezen obzobnih tkiv je bakterijska bolezen in nezdravljena povzroča izgubo zob. Raziskave so pokazale, da ima po 40.letu vsak  človek eno od oblik parodontalne bolezni, ki nezdravljena vodi v izgubo zob.

VNETJE DLESNI

 Vnetje je lahko omejeno na dlesen, ki ima rdeč, boleč rob in ob dotiku krvavi. ZDRAVLJENJE je dokaj enostavno. Potrebno je odstraniti zobne obloge in zobni kamen, zobe speskati in pacienta dobro poučiti o pravilni ustni higieni.  Dlesen se po odstranitvi vzroka vnetja, vrne v prvotno obliko, je bledo rožnate barve, ob dotiku ne krvavi in ne boli in je  prirasla k zobu. 

VNETJE OBZOBNIH TKIV-PARODONTITIS

Pri napredovalih oblikah bolezen ni več omejena le na dlesen, temveč prizadene tudi obzobno tkivo: kost, peiodontalni ligament, pozobnico.  Parodontalni žepi, ki nastanejo po umiku vnete dlesni in kosti ob zobu, predstavljajo razdaljo med robom dlesni in spodaj ležečo kostjo. Žepi  so odlično področje za razmnoževanje bakterij, predvsem anaerobnih, ki za rast ne potrebujejo kisika in tako se nezdravljena parodontalna bolezen stopnjuje in smo v začaranem krogu, ki se konča z izgubo zoba. ZDRAVLJENJE se začne z meritvami parodontalnih žepov , diagnostiko in  odstranjevanjem trdih in mehkih zobnih oblog. Sledi luščenje in glajenje korenin s posebnimi inštrumenti, kiretami, s katerimi odstranimo še minimalne ostanke oblog na površini korenin.  Pri zdravljenju si pomagamo z ozonom  in laserjem, če je potrebno tudi predpišemo zdravila. Napredovanje bolezni lahko zaustavimo in z rednimi kontrolami in izvajanjem pravilne higiene tudi  zajezimo.

KIRURŠKA TERAPIJA

Kadar so parodontalni žepi po osnovnem zdravljenju pregloboki , jih kirurško »zmanjšamo«. Poseg se imenuje reženjska operacija, pri kateri odstranimo prizadet rob dlesni, vneto kost, zagladimo površino korenin. 

REGENERATIVNA  MEDICINA

Če so dani pogoji, lahko manjkajočo kost okrog zoba dogradimo z umetno, jo prekrijemo s kolagensko membrano ali mebrano iz fibrina bogatega s trombociti, ki ga pridobimo s centrifugiranjem iz naše lastne krvi. Sodobna dentalna medicina z regenerativno medicino omogoča posege, ki  zagotavljajo najboljše rezuktate.

PARODONTALNA PLASTIČNA KIRURGIJA 

je področje, kjer z dlesnijo prekrijemo razgaljeno zobno korenino in se tako izognemo ponavljajočim izdelavam zalivk na zobnem vratu, izboljšamo estetiko zobnih tkiv in predvsem pozdravimo neprijetno skelenje zobnih vratov. (dodamo link na moj članek)

Gre za poseg, ki poteka v lokalni anesteziji, ob predhodni natančni diagnostiki, s katero se določi tip recesije oz. umika dlesni od katere je odvisna prognoza uspeha in izbira tehnike operacije.

Sam poseg je neboleč, morda le prvi dan nastopi rahla bolečina, ko popusti anestezija. Možen je nastanek manjše otekline, kar je sicer redko, pacienti se v večini primerov lahko takoj vrnejo v svoje delovno okolje. Priporočljivo je, da prve dni po operaciji ne govorijo preveč, se ne smejijo na široko in vzamejo po potrebi kakšen analgetik. Antibiotična terapija je včasih potrebna pri večjih posegih, odvisno od pacienta. Takoj po posegu največkrat   še ozoniramo, s čimer omogočimo hitrejše celjenje in dezinfekcijo.

Končni rezultat posega je viden po 5 mesecih.  Korenina je navadno dobro prekrita, estetika je dosežena, pacienti zadovoljni. Poučimo jih o pravilnem ščetkanju, odlična ustna higiena je nujna.

Na koncu lahko rečemo, da je v ustni votlini lepo tudi zdravo, saj prava oblika zoba in obzobnega tkiva omogoča normalno funkcijo, brez bolečin, hkrati pa tudi lep izgled ,ki je v današnjih časih pomemben.

Človek, ki je zadovoljen s seboj, je v odnosih z drugimi samozavestnejši, srečnejši, izžareva prijetnejšo energijo.