Implantati - Kirurgija

Sodobna dentalna medicina omogoča nadomeščanje izgubljenih zob z implantati. 

Implantati oziroma  zobni vsadki so vijaki , ki jih vstavimo v čeljustno kost in nadomeščajo zobno korenino. Implantati so najpogosteje iz titanove kovine, lahko so tudi nekovinski-cirkonijevi. Oboji so biokompatibilni in telo teh materialov ne zavrača.. Predstavljajo najsodobnejšo nadomestitev manjkajočih zob ob primernih pogojih ter rešitev brezzobosti. 

Z implantati  nadomestimo en sam ali več manjkajočih več zob, na katerih nato izdelamo prevleke, mostiček ali protezo, ki se nanje pripne. 

Prednosti implantatov:

-ni potrebno brusiti sosednjih zob in jih tako ohranimo nedotaknjene

-ohranjanje kosti po izpuljenju zoba

-pritrditev snemne proteze

-nadomestitev snemnih protez s fiksnimi mostički pri brezzobosti

Postopek:

V primeru, ko zoba  ne uspemo pozdraviti ali pride do poškodbe, zloma korenine ali krone, skratka, ko vaš zob ne predstavlja več zdravega organa, se lahko po izpuljenju odločimo za vstavitev implantata.

 Poseg poteka v lokalni anesteziji in je neboleč. Na  mestu vstavitve naredimo rez, si prikažemo kost in s posebnimi svedri pripravimo ležišče in vrtino za implantat. Kadar je kosti premalo, jo moramo dodati in pri tem uporabiti kolagenske membrane ali a-PRF( trombocitne fibrinske membrane), s katerimi pokrijemo kost in implantat.  Kadar so pogoji, izdelamo začasno protetično rešitev-provizorično prevleko takoj ob vstatitvi implantata. Rano zapremo s šivi, ki jih odstranimo po enem tednu. Po posegu se navadno pojavi manjša oteklina na mestu vstavitve, bolečina pa je večinoma prisotna le prvi dan po posegu. Oboje po enem tednu izzveni. Pacientu preventivno predpišemo antibiotik, po potrebi pa tudi analgetike. Naslednji dan je dobro, da pride pacient na kontrolo in na obsevanje z laserjem, ki stimulira celjenje in zmanjšuje oteklino. Kadar vstavimo en ali dva implantata se pacient lahko že naslednji dan vrne na delovno mesto. 

Po 2-3 mesecih, ko se implantat vraste (lahko tudi 4-6 mesecev, odvisno od količine kosti , ki jo je bilo potrebno dodati, če je bilo narediti dvig sinusnega dna) sledi vstavitev oblikovalca dlesni in temu po enem tednu odtis za prevleko ali večjo protetično konstrukcijo na implantatih.

Navodila po operaciji:

 Anestezija bo izzvenela v 1-2 urah in v tem času počakajte s hranjenjem, saj se lahko zaradi izgube občutka močno ugriznete v ustnico ali lice. V nekaj urah po posegu se lahko pojavita bolečina in oteklina, ki bo v naslednjih dneh lahko naraščala in se razširila po obrazu. Bolečina navadno v 1-2 dnevih popusti.Včasih se pojavi tudi hematom-podplutba, ki bo izginila v 7-10 dneh. 

V prvih dneh po posegu uživajte mehkejšo, mlačno hrano, pijte dovolj tekočine, ne kadite, ne pijte alkohola, ne bodite preveč telesno aktivni . Vse to bo upočasnilo celjenje rane in vraščanje implantata. Izvajate normalno ustno higieno celotne ustne votline, vendar po rani in šivih ne ščetkajte. Lahko spirate ustno votlino z ustrezno ustno vodo. Ob bolečini ne smete vzeti Aspirina.

Če bi se pojavilo močnejše krvavenje iz rane ali hujša bolečina nas morate kontaktirati. 

Trajnostna doba implantata je odvisna od kvalitete kosti, položaja implantata,  pravilne  ustne higiene celotne ustne votline in področja ob implantatu ter rednimi kontrolami pri nas.

 Pogoji:

Pri kliničnem pregledu v ordinaciji in analizi rgt in cb-ct ( trodimenzionalni ct)  posnetka dela kosti, kjer načrtujemo vstavitev implantata, se ugotovi primernost za poseg. Ocenimo količino in kvaliteto razpoložljive kosti. V kolikor je ni dovolj, jo lahko med samim postopkom implantacije dodamo. 

Ustna votlina mora biti zdrava, kar pomeni, da ne smemo imeti akutnih vnetij obzobnih tkiv, oteklin, cist, večjega kariesa.

Pred posegom se pogovorimo tudi o splošnem zdravstvenem stanju-anamneza in prisotnosti raznih sistemskih obolenj.