Estetsko zobozdravstvo

Estetska stomatologija predstavlja postopke, ki izboljšajo izgled zob, dlesni, ugriza in nasmeha. S posegi polepšamo,  izboljšamo obliko, barvo, položaj, velikost in  razporeditev zob ali celotnega nasmeha. Največkrat se kot estetska rešitev pri pacientih uporabljajo zobne luske. 

Porcelanske luske so iz tanke plasti porcelana, ki jih s posebnimi postopki prilepimo na vaše zobe.

Primerne so, kadar so zobje nepravilne oblike, so zabarvani, prekratki, znižani zaradi nepravilega ugriza. S porcelanskimi luskami-veneerji lahko spremenino položaj zoba, zmanjšamo razmak med zobmi, dogradimo odlomljene zobne krone.  

So dolgotrajne in  se ne zabarvajo ter z njimi polepšamo obliko in barvo zoba in zob lahko tudi ojačamo. Zahtevajo malo brušenja zobne sklenine . Tanka plast porcelana, narejena v zahtevnem procesu v laboratoriju, je izjemno podobna naši sklenini. Potrebna sta dva obiska pri zobozdravniku – pri prvem obisku vam zobe minimalno obrusimo in jih nato odtisnemo, na obrušene zobe pa vam naredimo začasno lusko. Pri drugem obisku se nato keramične zobne luske trajno s posebnimi postopki lepljenja pritrdijo na zobe. 

Kompozitne luske

Luske lahko naredimo tudi iz belega, kompozitnega materiala, ki se pri izdelavi  postopoma strjuje z lučko. Prednost kompozitnih lusk je hitra izdelava in navadno  predstavljajo začasno rešitev, ker se sčasoma obarvajo in znižajo.

Inlay/onlay porcelanske zalivke,so vrhunska rešitev ko je zob zaradi kariesa poškodovan v tolikšni meri , da izdelava kompozitne  zalivke ni več najboljša rešitev. V ordinaciji zob primerno priravimo, vzamemo odtis, inlay/onlay je izdelan iz keramike v laboratoriju in ga sposebnimi postopki cementiramo v zob. Je zelo dolgotrajna in estetska rešitev in se s tem izognemo brušenju celotnega zoba.